AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa lieten ook dinsdagmorgen over een brede linie koersverliezen zien. De AEX-index was van alle toonaangevende graadmeters in Europa de grootste daler. Tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 2,8 procent lager op 221,76 punten, een dieptepunt sinds december 1995.

Beursjournaal (video): Ahold benoemt nieuwe tijdelijke CFO.

Beursstemming (video): 'Grote beleggers dumpen aandelen'.

De index werd zwaar naar beneden gedrukt door het ongekende koersverlies van Wolters Kluwer. De definitieve jaarcijfers van de uitgever kenden weinig verrassingen, maar het concern gaf bij de resultaten over 2002 een prognose voor 2003: een naar verwachting 6 procent lagere winst voor afschrijving van goodwill.

Met het geven van een dergelijke concrete prognose, onderscheidde het concern zich van andere AEX-fondsen die zich hieraan niet waagden. Die 'durf' werd echter door beleggers massaal afgestraft. Het aandeel verloor in de ochtenhandel ruim 21 procent.

Wolters Kluwer

In het kielzog van Wolters Kluwer gingen ook de branchegenoten Reed Elsevier en VNU omlaag. De eerste noteerde een koersverlies van 7,6 procent. VNU, dat woensdag met jaarcijfers komt, stond 7,3 procent lager.

Het koersgemiddelde op het Damrak had verder opnieuw zwaar te lijden van de financiële waarden. Fortis, Aegon en ING liepen ook dinsdagmorgen zware klappen op. Zij noteerde koersverliezen van tussen de 5 en 5,5 procent. ABN Amro wist het koersverlies te beperken tot 0,7 procent.

Onder de zware verliezers schaarde zich opnieuw Ahold, dat ruim procent lager stond. Andere grootverliezers waren Burhmann en Hagemeyer. Beide fondsen noteerden tegen de 8 procent lager.

Het enige AEX-fonds dat zich met enige kracht in de plus wist te handhaven, was Heineken. Het bierconcern steeg met bijna een half procent. Numico, Koninklijke Olie en Gucci schommelden rond neutraal.

Corus

Op de lokale markt was Corus de gebeten hond. Het aandeel zakte met 45 procent nadat bekend was geworden dat het bestuur naar de Ondernemingskamer stapt om de verkoop van de aluminiumdivisie af te dwingen.

De andere beurzen in Europa stonden eveneens in de min. Frankfurt was 1,65 procent lager en Parijs had tegen het middaguur ,5 procent verloren. De beurs van Londen stond er met een verlies van 0,7 procent ook minnetjes bij.

Nokia

Het aandeel Nokia ging met ruim 5 procent omlaag. In een tussentijdsebalans van het eerste kwartaal liet het concern weten een wat lagere winst per aandeel en een kleinere omzet - vooral bij de netwerkdivisie - te voorzien dan het eerder had aangegeven. Concurrent Ericsson kreeg er een harde klap van en dook 14,6 procent naar beneden. Het Franse Alcatel was van de weeromstuit 9 procent lager en bezette zo de laatste plaats in de index van de Parijse beurs.

In de autohoek waren alleen maar dalers te vinden. Volkswagen had meegedeeld dit jaar een lager winst te verwachten dan over vorig jaar. Dit aandeel zakte met 8,6 procent en stond daarmee onderin de Frankfurtse beursindex.

DaimlerChrysler ging mee (minus 4,2 procent) evenals BMW (minus ,75 procent). In Parijs was Renault het haasje met een koersverlies van 4,3 procent. Peugeot verloor 3,4 procent.

Euro

De euro stond tegen het middaguur op 1,1050 dollar. De Europese munteenheid herstelde zich daarmee van het lagere niveau van eerder op de dag. De slotkoers van maandag was uitgekomen op 1,1045. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6890 naar 0,6905.