WASHINGTON - De Verenigde Staten willen dat de Wereldhandelsorganisatie WTO tussenbeide komt in een conflict met China over piraterij. De VS vinden dat China onvoldoende maatregelen neemt die het namaken van producten zoals cd's en horloges moeten tegengaan.

Onderhandelingen tussen beide landen hebben volgens de Amerikanen een oplossing niet dichterbij gebracht.

Piraterij in China is de Amerikanen al jaren een doorn in het oog. Producenten van merkartikelen lopen door de Chinese praktijken miljoenen aan inkomsten mis. Een woordvoerder van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei maandag dat de WTO nu moet gaan bemiddelen.

Uitspraak

De handelsorganisatie kan eventueel om een uitspraak worden gevraagd in de kwestie. Een dergelijke procedure kan jaren gaan duren.

Het is de derde keer dat de VS in een conflict met China een beroep doen op de WTO. Eerder werd de WTO ingeschakeld in een geschil over Chinese heffingen op geïmporteerde auto-onderdelen.

Subsidies

China en de VS liggen verder met elkaar overhoop vanwege de subsidies die Peking aan zijn industrie geeft. Deze subsidies zijn volgens de VS in strijd met internationale handelsbepalingen.