DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) heeft geen bezwaar tegen een mogelijke overname van ABN Amro door de Britse bank Barclays. De noodzakelijke verklaring van geen bezwaar heeft hij maandag na advies van De Nederlandsche Bank afgegeven.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Bos dat zijn besluit losstaat van de beoordeling van aanvragen van andere partijen. Er is met de huidige verklaring geen voorkeur voor een bepaalde partij uitgesproken, aldus Bos. Behalve Barclays is ook een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander in de race voor ABN Amro.

In een toelichting zei Bos dat de aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar door het consortium "een eigenstandig proces is". "We hopen daar over niet een heel lange tijd uitsluitsel te geven", aldus Bos.

Gevolgen

Bij het verlenen van de goedkeuring wordt gekeken naar onder meer de gevolgen voor de financiële sector in Nederland en voor de spaarders van ABN Amro. Een overname van ABN Amro door Barclays brengt de stabiliteit van de financiële sector niet in gevaar, zei Bos. "Klanten kunnen hun geld bij een dergelijke fusiebank veilig onderbrengen", aldus de minister.

In haar advies schrijft De Nederlandsche Bank dat er weliswaar risico's zijn maar dat die een overname niet in de weg hoeven te staan. Vooral in de fase van samenvoeging van Barclays en ABN Amro zijn er in de ogen van DNB vanwege de complexiteit risico's voor de financiële stabiliteit.

Betalingsverkeer

In het mogelijke overnameproces dienen de gevolgen voor het betalingsverkeer dan ook veel aandacht te krijgen, aldus het advies.