DEN HAAG - Het televisieconcern RTL Nederland en John de Mols televisiebedrijf Talpa mogen met elkaar samenwerken. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag bekendgemaakt.

De NMa stelt dat "de concentratie op de markten voor vrij toegankelijke televisie en televisieadvertenties geen wezenlijk verschil in marktverhoudingen teweeg brengt", zo meldde de toezichthouder.

Samenwerken

Eind juni lieten de twee bedrijven na maanden van overleg weten nauw te willen samenwerken. Daarbij verdwijnt Talpa's televisiezender Tien. Radiozender Radio 538, ook een Talpa-bedrijf, wordt overgenomen door RTL. Omdat RTL Nederland op dit moment geen FM-radiozenders meer heeft, is die overname in de ogen van de kartelwaakhond geen probleem. Ook de voetbalrechten gaan over naar RTL.

"De concentratie brengt op de markten voor vrij toegankelijke televisie en televisieadvertenties geen wezenlijk verschil in marktverhoudingen teweeg. De toevoeging van Talpa aan het marktaandeel van RTL is relatief beperkt", oordeelt de NMa.

Aanbieders

"Verder blijven er voor kijkers en adverteerders twee andere grote aanbieders over, te weten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS (SBS6, Net5 en Veronica). Het merendeel van de door de NMa bevraagde adverteerders verwacht bovendien geen significante effecten als gevolg van de overname en ziet voldoende alternatieven naast RTL Nederland", schrijven de karteldeskundigen.

De NMa oordeelt verder dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of het versterken van een economische machtspositie op de markt voor het verwerven van content (programma's). RTL zal door de concentratie niet in een unieke positie komen met betrekking tot het verwerven daarvan, meent de NMa.

Uitzendrechten

"Andere televisieomroepen blijven ook na de concentratie in staat om aantrekkelijke content te verwerven. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Deze en de overige uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden zullen eind dit jaar opnieuw door de Eredivisie C.V. (ECV) door middel van een openbare biedingsprocedure op de markt worden gebracht."