AMSTERDAM - Wolters Kluwer verwacht dit jaar minder winst te maken dan vorig jaar. Door aanhoudend slechte marktomstandigheden gaat de uitgever uit van een nettoresultaat (zonder afschrijving van goodwill ) dat 6 procent lager is dan de 453 miljoen euro die het in 2002 behaalde.

Wolters Kluwer loopt achter bij andere uitgevers (video)

Dat maakte Wolters Kluwer dinsdag bekend bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers. Eind januari werden de voorlopige cijfers naar buiten gebracht. Het nettoresultaat zonder afschrijving van goodwill is gelijk aan de uitgesproken verwachting in januari.

De nettowinst inclusief afschrijving van goodwill kwam vorig jaar uit op 328 miljoen euro, tegenover 140 miljoen euro in 2001. Dat bedrag is hoger dan in de voorlopige cijfers werd gemeld. De omzet nam toe van 3,8 miljard euro tot 3,9 miljard euro.

Tevens kondigde de uitgever een bestuurswisseling aan. De huidige topman R. Pieterse maakt vanaf 1 september plaats voor Nancy McKinstry. McKinstry (44) is al lid van de raad van bestuur waarin ze verantwoordelijk is voor de divisie Legal, Tax and Business North America.

Het jaar 2002 stond volgens Pieterse in het teken van "de volgende grote stap in de transformatie van een traditionele uitgeverij van papieren producten naar een multimediale uitgeverij". De verkoop van niet-kernactiviteiten is volgens de bestuursvoorzitter voor het grootste gedeelte afgerond. "Als gevolg van de moeilijke economische omstandigheden zal 2003 echter opnieuw een lastig jaar worden."