AMSTERDAM - Het energiebedrijf Nuon heeft in het tweede kwartaal minder omzet gedraaid als gevolg van het warme weer in die periode. Nuon zette 37 procent minder gas af.

De totale omzet daalde vooral daardoor met 7 procent naar 1,13 miljard euro. Dat heeft Nuon maandag bekendgemaakt.

Ook de nettowinst nam af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met 52 procent tot 168 miljoen euro. Het na Essent grootste nutsbedrijf in Nederland, schrijft de daling toe aan de incidentele baten die het een jaar geleden bij de winst kon optellen. Exclusief bijzondere posten steeg de nettowinst met 26 procent naar 175 miljoen euro.

Nuon spreekt van een positieve resultaatsontwikkeling, die volgens het bedrijf onder meer te danken is aan de handelsactiviteiten en hogere marges op de productie van elektriciteit. De brutowinstmarge van Nuon verbeterde van 45 procent tot 51 procent, mede door een betere beheersing van kosten.

Zakelijke markt

Het energiebedrijf raakte in het tweede kwartaal op de Nederlandse consumentenmarkt iets minder dan 1 procent aan gas- en elektricteitsklanten kwijt. Op de zakelijke markt in Nederland stapte een grote industriële klant van Nuon over naar de concurrentie.

Nuon heeft op de Waalse markt in België inmiddels 14.000 klanten. Die zijn geworven sinds 1 januari van dit jaar toen deze markt openging. In het Belgische Vlaanderen heeft het Nederlandse bedrijf inmiddels 400.000 klanten. In Duitsland groeide het klantenbestand met 70.000 naar circa 140.000 klanten.

Essent

Nuon wil fuseren met Essent om een rol te kunnen spelen op de Europese energiemarkt. Nuon verwacht dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) eind deze maand met een voorlopig standpunt naar buiten komt.

Uiteindelijk is de beslissing over de fusie aan de aandeelhouders van beide bedrijven. De nutsbedrijven zijn nog altijd eigendom van provincies en gemeenten. Een aantal aandeelhouders van Nuon sputtert tegen, zoals grootaandeelhouder Gelderland. Die provincie bezit 44 procent van de aandelen.

De directie van Nuon liet maandag weten erop te vertrouwen dat een meerderheid van de aandeelhouders uiteindelijk zal instemmen met het definitieve fusievoorstel.