AMSTERDAM - Winkeliers die hun zaak beveiligen tegen overvallen moeten daarvoor beloond worden met een belastingkorting. Dat zeggen regeringspartijen CDA en PvdA, schrijft het AD.

Uit politiecijfers zou blijken dat het aantal overvallen na een jarenlange daling dit jaar met dertig procent is gestegen.

Het is niet de eerste keer dat een belastingvoordeel wordt geopperd om winkeliers te stimuleren te investeren in beveiliging. Zo stelde het Platform Detailhandel eind vorige maand nog dat veel zelfstandige ondernemers een camerasysteem niet kunnen betalen.

De SGP heeft een aantal jaren geleden een motie voor zo'n belastingvoordeel ingediend die volgens het platform Kamerbreed werd gesteund.

Het vorige kabinet wees het voorstel af, schrijft het AD, omdat het voor te veel papierwerk zou zorgen en omdat zo'n systeem fraudegevoelig zou zijn. Toch heeft het nieuwe kabinet aangegeven 'met de motie aan de slag te willen', liet het Platform Detailhandel in juli weten. Het kabinet zou hebben beloofd voor oktober hier antwoord op te geven.

Incidenten

De Arbeidsinspectie concludeerde vorige maand dat bijna de helft van de winkeliers te weinig doet om zijn personeel te beschermen tegen agressie. Zo zouden de meeste werknemers slecht op de hoogte van wat ze moeten doen bij incidenten en zouden ze niet getraind zijn in het omgaan met lastige klanten.