CULEMBORG - Vakbond De Unie wil de stem van het ABN Amro-personeel laten horen in de overnamestrijd rond de bank. Vakbondsvoorzitter Jacques Teuwen kondigt zondag een internetpeiling aan onder de duizenden werknemers, zowel leden als niet-leden.

Het bankpersoneel kan een voorkeur uitspreken voor drie opties: ABN Amro blijft zelfstandig, wordt overgenomen door het Britse Barclays of door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

Teuwen zegt verbaasd te zijn dat iedereen ervan uitgaat dat de bank wordt verkocht. Hij vindt het "een heel reële optie" dat ABN Amro zelfstandig blijft.

Afweging

De Unie spreekt geen duidelijke voorkeur uit in de peiling, maar de vakbond zal bij elke optie wel zijn afwegingen plaatsen.

Daarmee stelt De Unie volgens Teuwen impliciet dat zij tegen een opsplitsing van de bank is. Overname door het Belgisch-Nederlandse Fortis zal volgens hem daarop uitdraaien.

Samen met andere vakbonden vindt De Unie dat er te veel wordt geluisterd naar de aandeelhouders. Die kijken in de ogen van Teuwen te veel naar de korte termijn en het eigen belang.

Fortis

Fortis is gezien de hoogte van het bod het meest in beeld, maar volgens Teuwen zal ABN Amro dan in drie jaar tijd worden opgeknipt.

"Dat brengt enorme risico's met zich mee. Niet alleen voor de duizenden werknemers, maar ook voor de financiële infrastructuur van het land.

Als de ontvlechting fout gaat, heeft niet alleen de hypotheeknemer van ABN Amro een probleem, maar ook iemand met een hypotheek bij de Rabobank."

Minister

Daarom mag minister Wouter Bos van Financiën niet de vereiste verklaring van geen bezwaar afgeven voor een overname door het consortium van Fortis, vindt Teuwen.

Hij verwacht dat ook het ABN Amro-personeel de bank intact wil houden en hij hoopt dat de politiek naar de werknemers luistert.