DEN HAAG - De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft een juridische strijd om lagere omzetbelasting gewonnen van de belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

De Vierdaagse-organisatie krijgt hierdoor een nog onbekend bedrag terug van de Belastingdienst. Ook in de toekomst mag de organisatie een lager btw-tarief betalen.

Het inschrijfgeld voor de Vierdaagse werd sinds 2003 belast met 19 procent btw. Toen werd de organisatie in een stichting ondergebracht die als onderneming werd aangemerkt.

De stichting betaalde elk jaar ongeveer 120.000 euro btw volgens het hoge tarief.

Sporten

De organisatie vond dat het evenement in het lagere tarief van 6 procent thuishoorde, net zoals andere sportaccommodaties waar gelegenheid tot sporten wordt geboden. De belastingkamer van het gerechtshof in Arnhem stelde de organisatie vorig jaar in het gelijk, maar de belastingdienst ging in cassatie.

Door de uitspraak kunnen mogelijk andere sportevenementen aanspraak maken op hetzelfde lage btw-tarief. De organisatie van de Vierdaagse heeft vrijdagavond dan ook het informele overleg van besturen van de grootste Nederlandse buitensportevenementen op de hoogte gesteld.

Daarin zitten onder meer de Amstel Gold Race, de Elfstedentocht, de Marathon Rotterdam en de City-Pier-City-Loop.