AMSTERDAM - Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) krijgt hulp uit Uruguay in zijn strijd tegen Ahold. Hij gaat samenwerken met de Uruguayaanse accountant Julio Kneit, die net als Lakeman aangifte heeft gedaan tegen het supermarktconcern. Dat heeft de SOBI-voorzitter maandag gezegd.

Kneit vertegenwoordigt verscheidene cliënten die gezamenlijk 27 miljoen dollar hebben verloren toen een aantal banken uit onder meer Uruguay over de kop ging. Deze banken waren onderdeel van de Argentijnse Velox Groep, een familiebedrijf van vader en vier zonen Peirano. Volgens Kneit is Ahold medeverantwoordelijk voor de ondergang van de banken en het verdwijnen van het geld.

Samenwerkingsverband

Vijf jaar geleden ging Ahold voor 368 miljoen dollar een samenwerkingsverband met Velox Retail Holding. In februari vorig jaar dwong de centrale bank van Uruguay de Velox Groep om meer geld in zijn bank in Montevideo te pompen. De Peirano's beloofden voor miljoen dollar aandelen te verkopen. Twee maanden later kocht Ahold de aandelen voor 'slechts' 25 miljoen dollar, aldus Kneit. Hij wil van het supermarktconcern weten waar het verschil vandaan komt.

Frauduleus

In maart 2002 gebruikten de Peirano's hun aandeel in de Argentijnse supermarktketen Disco bij de centrale bank van Uruguay als onderpand. Ahold nam op 17 juli voor 492 miljoen dollar dit belang over, maar dit geld verdween volgens Kneit in de zakken van de Peirano's en kwam niet bij de bank terecht. Volgens de accountant hebben zijn cliënten recht op een deel van dit bedrag. De verkoop van Disco was frauduleus en gebeurde met medeweten van Ahold, stelt Kneit.