NEW YORK - Het Amerikaanse farmaciebedrijf Bristol-Myers Squibb heeft in de periode 1999-2001 veel te veel omzet en winst geboekt. De inkomsten moeten met 2,5 miljard dollar omlaag. De winst is overgewaardeerd voor een bedrag van 900 miljoen dollar. Het concern heeft maandag bekendgemaakt de cijfers te zullen herzien. Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor 2003.

Bristol-Myers Squibb is de op drie na grootste farmaceut van de Verenigde Staten met een jaaromzet in 2002 van circa 18 miljard dollar. Het bedrijf heeft te kampen met zware concurrentie van ondernemingen die goedkopere generieke medicijnen aanbieden. Dat is waarschijnlijk de hoofdreden geweest om groothandelaren te lokken met forse kortingen, die echter niet gelijk in de boekhouding werden verwerkt. Daardoor viel uiteindelijk zowel de omzet als de winst lager uit dan de resultatenrekening toonde.

Bristol-Myers Squibb bood de kortingen vooral vlak voor het einde van het afsluiten van de kwartaalrekening aan. De directie wilde zo voldoen aan haar eigen hoge omzet- en winstdoelstellingen om zo beleggers tevreden te stellen.

Eerder meldde The Wall Street Journal al dat het concern met de cijfers had geknoeid. Bristol-Myers Squibb ontkende toen nog dat er onregelmatigheden in zijn boekhouding waren. In oktober gaf het concern toe 2 miljard dollar te veel aan inkomsten te hebben geschreven. De autoriteiten in de VS zijn toen met een onderzoek begonnen naar de gehanteerde boekhoudmethoden.

Volgens het bedrijf gaat het om een correctie. De wijze van boekhouden van het bedrijf kwam niet overeen met de jongste algemeen geaccepteerde standaardregels in de VS die zijn vastgelegd in US GAAP.

Met de maandag gemelde aanpassingen van de omzet- en winstcijfers kan volgens bestuursvoorzitter Peter Dolan het vertrouwen bij beleggers worden herwonnen. Bristol-Myers verloor vorig jaar 55 procent van zijn beurswaarde. Kort na opening van de effectenhandel op Wall Street was de aandelenprijs 1,5 procent gestegen.