NEURENBERG - De Duitse treinmachinistenvakbond GDL houdt tot 27 augustus geen stakingsacties. Dat kwam de bond vrijdag overeen met de Duitse nationale spoormaatschappij Deutsche Bahn op voorstel van een rechtbank in Neurenberg. Tot die dag hebben de twee partijen de tijd tot een nieuw loontarief te komen.

GDL ging bij de rechtbank in beroep tegen een uitspraak van vorige week die de bond verbood stakingsacties te houden tot 30 september. De rechtbank vreesde schadelijke gevolgen voor de economie als de machinisten het werk zouden neerleggen. Om toch aan beide partijen tegemoet te komen, besloot de rechter tot een compromis en werd de periode verkort tot 27 augustus.

Loontarief

De vakbond en Deutsche Bahn liggen overhoop over een nieuw loontarief. GDL eist een loonsverhoging tot 31 procent voor zijn leden. Deutsche Bahn wil geen apart loontarief afspreken met de treinmachinisten en biedt hen dezelfde loonsverhoging die eerder met twee andere spoorbonden werd afgesproken. GDL houdt echter vast zijn eisen.

Om toch tot een bevredigende regeling te komen, hebben de twee partijen ingestemd met de benoeming van twee onderhandelaars. De ervaren CDU-politici Kurt Biedenkopf en Heiner Geissler moeten de onderhandelingen tussen Deutsche Bahn en GDL in goede banen leiden.