DEN HAAG - FNV Bondgenoten noemt de Britse bank Barclays "de minst slechtste" overnamekandidaat voor ABN Amro. Collega-vakbond De Unie waarschuwt bovendien voor grote financiële risico's als de andere kandidaat, het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander, de Nederlandse bank in handen krijgt en gaat opknippen.

Dat bleek vrijdag na een bezoek van vakbondsbestuurders aan het ministerie van Financiën. Die waren op het departement om ambtenaren van minister Wouter Bos (Financiën) bij te praten over hun indrukken rond de overnamestrijd om ABN Amro.

Bos moet uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar afgeven voor overname van de bank. Zijn woordvoerder zei over het overleg inhoudelijk niks te kunnen zeggen, zolang de besluitvorming nog niet klaar is.

Banen

De vakbonden wijzen erop dat bij een overname door Barclays circa 2500 banen verdwijnen en bij het consortium drie keer zoveel.

Doordat Barclays de bank in tact laat, blijven volgens FNV-bestuurder Huug Gorter de arbeidsvoorwaarden in de cao en het sociaal plan voor de ongeveer 20.000 ABN Amro-werknemers in Nederland ook hetzelfde. Dat is volgens hem met het consortium afwachten.

Opsplitsing

Bovendien vallen volgens de bonden bij een overname door Barclays meer ontslagen op het hoofdkantoor in de Randstad, waar mensen makkelijker een nieuwe baan vinden dan in de regio.

Terwijl als het consortium ABN Amro in handen krijgt, wordt de bank opgesplitst en zal het Belgisch-Nederlandse Fortis ook gaan snijden in regionale vestigingen.

Risico

De Unie stelt dat het opsplitsen van een grote bank, zoals ABN Amro, nooit eerder is gebeurd.

De vakbond voor hoger personeel ziet grote risico's voor de financiële infrastructuur van Nederland als het kenniscentrum, de deskundigen die in de dealingroom miljarden euro's verhandelen, uit elkaar wordt getrokken.

Robert Schuurman

Unie-bestuurder Robert Schuurman was na het overleg op Financiën teleurgesteld over de "formele opstelling" van de overheid.

"Bos heeft eerst de indruk gewekt dat hij opkomt voor werknemers, maar hij verschuilt zich nu achter regels en zegt dat hij onze belangen formeel niet kan meewegen."

Begrip

Gorter heeft wel begrip voor de bewindsman. "Hij heeft nou eenmaal niet meer ruimte dan te toetsen op financiële risico's bij het afgeven van een vergunning.

Het is alleen de vraag, als hij een verklaring afgeeft aan een van de kandidaten of aan allebei: zegt hij er nog iets bij, zodat de bieders worden aangespoord met ons goede afspraken te maken voor het personeel?"