NEW YORK - De prijs van olie is vrijdag ruim onder de 71 dollar per vat gedoken. Daarmee is de olieprijs met meer dan 9 procent gedaald van het recordniveau van 78,77 dollar dat vorige week werd bereikt.

De oliemarkt maakt zich zorgen dat de malaise op de kredietmarkt de economische groei zal afzwakken waardoor de vraag naar olie daalt.

Vraag

Op de termijnmarkt in New York noteerde een vat lichte Amerikaanse olie van 159 liter vrijdagmiddag 1,5 procent lager op 70,54 dollar. In Londen bereikte Brent-olie een stand van 69,41 dollar per vat, een daling van 1,1 procent.

Toch lijkt de vraag naar olie voorlopig niet af te nemen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) riep vrijdag de leden van het oliekartel OPEC op hun olieproductie te vergroten om ook in de winter aan de vraag te kunnen voldoen.

Het IEA denkt dat de oliebehoefte in de winter in het noordelijke halfrond hoger zal uitvallen dan verwacht. Het energiebureau vreest tekorten aan het einde van dit jaar als de dagelijkse productie van OPEC niet met 2,5 miljoen vaten wordt opgevoerd.