DEN HAAG - Landbouworganisatie LTO zal de Britse collega's steunen als die een schadeclaim indienen tegen de veroorzaker van de uitbraak van mond-en-klauwzeer. LTO hoopt dat de veehouderij zo de kosten terugziet die gepaard gaan met de maatregelen om verspreiding van het MKZ-virus tegen te gaan.

De organisatie wijst erop dat de landbouwers via het Diergezondheidsfonds direct meebetalen aan de maatregelen die in opdracht van de Nederlandse overheid worden uitgevoerd.

Claim

Voorzitter Albert Jan Maat zegt dat nog niet is te overzien hoe hoog de kosten zijn waarmee de sector wordt geconfronteerd. "De crisis is immers nog niet bezworen. Vast staat dat de directe schade in de miljoenen loopt.

Met een eventuele claim aan het adres van de veroorzaker van deze crisis geeft de sector een duidelijk signaal af: Wie verzaakt die betaalt."

Vaccineren

Maat hoopt dat de MKZ-perikelen ook een positieve uitwerking zullen hebben en dat de regels op Europees niveau zo veranderen dat bij een MKZ-uitbraak voortaan standaard dieren gevaccineerd kunnen worden.

"LTO Nederland zal dit opnieuw op de Europese politieke agenda zetten. Uiteindelijk moet er geen verschil zijn in de handel van dierlijke producten, of die nu afkomstig zijn van gevaccineerde dieren of niet."