AMSTERDAM - Via het project Banenoffensief Vluchtelingen zijn al 1145 vluchtelingen in het afgelopen anderhalf jaar aan een baan gekomen. Een woordvoerster van een van de initiatiefnemers van het project, VluchtelingenWerk Nederland, bevestigde vrijdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.

Het project, waarbij binnen drie jaar 2500 vluchtelingen aan het werk worden geholpen, ligt volgens VluchtelingenWerk Nederland prima op schema. Het loopt tot 2008.

De zegsvrouw laat weten dat de groeiende vraag naar personeel ervoor heeft gezorgd dat de doelstellingen makkelijker kunnen worden gehaald.

Pardonregeling

"Maar ook na 2008 willen we dat vluchtelingen aan het werk worden geholpen." De woordvoerster laat weten dat het niet makkelijk zal zijn om straks de meer dan 2500 vluchtelingen van de pardonregeling aan het werk te helpen.

Volgens de zegsvrouw zijn vluchtelingen een 'vergeten groep werknemers', die gebaat zijn bij extra begeleiding op de arbeidsmarkt. "Er wordt niet veel aandacht besteed aan vluchtelingen die weer aan het werk willen."

Positief

Vooral grote bedrijven en instellingen blijken werkloze vluchtelingen een kans te geven. "Veel kleine bedrijven zijn huiverig, omdat ze bang zijn risico te lopen of veel extra dingen te moeten regelen. Maar onze adviseurs proberen aan de werkgevers de positieve punten van vluchtelingen over te brengen."

Zo zijn vluchtelingen gemotiveerd, kunnen ze een toegevoegde waarde hebben en beschikken zij over veel doorzettingsvermogen en een andere kijk op zaken.