AMSTERDAM - De aandelenemissie van KPN is vrijdag bij beleggers goed gevallen. Het telecombedrijf, dat rond middernacht de koers van de nieuw uit te geven aandelen bekendmaakte, won 58 eurocent (11,35 procent) op 5,69 euro.

Bekijk de video

Onder invloed van negatieve berichten over de oplopende werkloosheid in de Verenigde Staten leverde de AEX-index iets in: ,81 punt (0,36 procent) op 504,78 punten.

"Met de prijs van 4,90 euro voor het nieuwe KPN-aandeel heeft Bouwmeester niet slecht geschoten", reageerde een beurshandelaar. "Gokkers die onder 4,50 euro hadden ingeschreven, vissen nu achter het net. De periode van kommer en kwel zou nu om kunnen slaan in gematigd optimisme."

Werkloosheidscijfers

De AEX-index, van de 25 hoofdfondsen, stond lang in de plus maar moest in de loop van de middag toch wat inleveren. De Amerikaanse regering maakte voor de opening van Wall Street bekend dat het werkloosheidspercentage in november verder is gestegen van 5,4 tot ,7, het hoogste peil in meer dan zes jaar.

Het aantal banen liep met 331.000 terug, aanzienlijk meer dan analisten hadden voorzien. De hoop op spoedig economisch herstel in de VS werd hierdoor flink getemperd. "Dat merkten wij meteen op de Amsterdamse beursvloer", zei de handelaar. "Als dan ook nog eens zwaargewichten als Koninklijke Olie en Unilever onderaan de index hangen, is het lastig de koerswinst vast te houden."

Koninklijke Olie

Koninklijke Olie verloor 2,2 procent op 54,25 euro en Unilever zelfs bijna 3 procent op 60,65 euro. "Een duidelijke reden voor het verlies was er niet. Het zou een signaal kunnen zijn dat beleggers geld vrijmaken voor meer avontuurlijke fondsen, omdat daarmee meer valt te verdienen."

Ook de MidKap-index, van de middelgrote fondsen, moest licht inleveren: 1,51 punt (0,3 procent) op 464,59 punten. Kabelmaker Draka Holding, dat voorbeurs naar buiten bracht een nieuw contract te hebben gesloten in China, werd hiervoor beloond. Het aandeel klom naar 39,50 euro, een stijging van 1,8 procent.