FRANKFURT - De Europese Centrale bank (ECB) pompt nog eens 61,05 miljard euro in de financiële markten om de liquiditeit te vergroten. Dat meldde de bank op zijn website vrijdag.

De transactie loopt tot en met maandag. Donderdag injecteerde de ECB onverwacht een recordbedrag van 94,8 miljard euro in de geldmarkt van de eurozone om de financiële markten tot rust te brengen. Het was voor het eerst sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten dat de ECB een dergelijke stap nam. Toen bracht de ECB een dag later 69,3 miljard euro in omloop.

Onrust

De ECB heeft nu in twee dagen in totaal 155,85 miljard euro op de markt gebracht. Er heerst grote onrust op de kapitaalmarkten wegens de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de kredietmarkt. Daardoor zijn banken veel terughoudender geworden met het verstrekken van krediet.

Bevroren

De zorgen over de liquiditeit op de geldmarkt werden donderdag versterkt door de Franse bank BNP Paribas. Die meldde dat het drie van zijn beleggingsfondsen heeft bevroren omdat de waarde van de fondsen niet meer kan worden bepaald door de kredietcrisis in de Verenigde Staten.

De fondsen beheren naar schatting 2 miljard euro.