ROTTERDAM - De financiële problemen van wederom drie Turkije-touroperators zijn een enorme klap voor de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Na drie eerdere faillissementen van touroperators was de schade voor het fonds opgelopen tot 3,5 miljoen.

Met de nieuwe problemen, verwacht directeur Debets dat de kosten oplopen tot zes à zeven miljoen euro. De gemiddelde jaarlijkse schade voor de SGR schommelt rond de 1,5 miljoen euro, zegt Debets vrijdag. "Dit jaar zijn erg veel bedrijven in de problemen gekomen. Dat moet niet meerdere jaren achter elkaar gebeuren'', aldus de directeur.

De SGR teert op vermogen en dit soort schadebedragen nemen daar een forse hap uit. Raakt het vermogen op, dan zou de reiziger weer premie moeten gaan betalen voor de garantie.

Financieel onvermogen

De Turkije-touroperators Iris Travel, Speed Travel en Quick Travel kunnen de geboekte reizen naar Turkije niet meer uitvoeren. De Utrechtse bedrijven zeggen in een 'situatie van financieel onvermogen' te verkeren.

De bedrijven zijn niet meer bereikbaar. De SGR weet niet of de financiële problemen in de sector nu voorbij zijn. "Er kan er morgen zo weer een omvallen. Maar we hopen van niet'', zegt de directeur.

Terugreis

Volgens de SGR wachten in Turkije nu ruim tweeduizend mensen op de terugreis. Zij hebben geen geldige tickets, waardoor ze op het vliegveld niet tot de vlucht worden toegelaten. Voor hen wordt tijdelijke accommodatie geregeld en een vlucht naar Nederland.

"We kunnen niet voorkomen dat dit wat ongemak oplevert, maar niemand hoeft op straat te slapen'', stelt Debets. Mensen die de komende dagen via een van de drie bureaus naar Turkije zouden gaan, kunnen een eventueel vooruitbetaalde reissom terugkrijgen.