AMSTERDAM- De crisis op de kredietmarkten heeft negatieve gevolgen voor de manier waarop bankverzekeraar Fortis zijn overnamebod op ABN Amro wil financieren. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

Om geld vrij te maken voor deze transactie wilde Fortis een kleine 2 miljard euro aan uitstaande kredieten als obligaties aan beleggers doorverkopen, maar volgens financieel directeur Gilbert Mittler kan dat enige vertraging oplopen.

De door Fortis gewenste overname komt geenszins in gevaar, stelt Mittler in het FD. De onderneming kan terugvallen op een financieringsfaciliteit van 10 miljard euro, die is overeengekomen met een aantal internationale banken.

Kredietcrisis

Fortis moet 24 miljard euro ophalen om ABN Amro te kunnen overnemen, samen met Royal Bank of Scotland en Santander. Daarvan komt een klein deel uit het doorverkopen van kredieten. Deze zogeheten securitisatie is lastiger geworden door de kredietcrisis in de Verenigde Staten.

'Als je die securitisatie vandaag, op 9 augustus, zou moeten uitvoeren, is dat niet het meest geschikte moment,' aldus Mittler gisteren tijdens een toelichting op de halfjaarresultaten. Volgens hem kan Fortis desnoods met de operatie wachten tot na de feitelijke overname, door tijdelijk terug te vallen op de financieringsfaciliteit. Het bedrijf maakt niet bekend wat dat kost.

Vandaag buigen de aandeelhouders van Royal Bank of Scotland zich over het overnamebod op ABN Amro.