FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag 94,8 miljard euro op de financiële markten gebracht. Daarmee wil de ECB banken helpen met de kredietverlening.

Banken zijn hiermee terughoudender geworden sinds de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt.

Volgens de ECB hebben 49 banken het geld opgenomen. Analisten zien de ingreep van de ECB als een poging de financiële markten tot rust te brengen.

Het is voor het eerst sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten dat de ECB een dergelijke stap neemt. Toen bracht de ECB een dag na de aanslagen 69,3 miljard euro extra geld in omloop.

Onverwacht

De noodingreep van de ECB kwam onverwacht. De ECB vreesde voor een tekort aan kapitaal op de financiële markten. De bank liet eerder op de dag al weten spanningen te signaleren op de geldmarkt in de eurozone.

De ECB zei toen "klaar te staan om in actie te komen mocht dat nodig zijn".

De financiële markten werd donderdag schrik aangejaagd door de Franse bank BNP Paribas. Die maakte bekend dat het drie van zijn beleggingsfondsen heeft bevroren omdat de waarde van de fondsen niet meer kan worden bepaald door de kredietcrisis in de Verenigde Staten. De drie fondsen beheren in totaal 2 miljard euro.