AMSTERDAM - De Europese beurzen moesten het maandag doen zonder sturing uit de Verenigde Staten. Door de viering van Labor Day waren de beurzen daar gesloten. Voor het weekeinde sloten de Dow-Jonesindex en de Nasdaq in de min, de Europese indices kregen daar nog de erfenis van.

De Amsterdamse AEX-index dook bij de opening gelijk in het rood en bleef daar de hele dag. De graadmeter van de beurs sloot op 363,90 punten, dat is 7,69 punten, 2,1 procent lager dan bij het slot van vrijdag.

Weinig winnende fondsen

Slechts weinig AEX-fondsen wisten de negatieve stemming te ontduiken. Tot de stijgers behoorden onder meer Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken, met nog geen procent winst.

Hekkensluiter Numico zakte 7 procent naar 18,66 euro. Beleggers vrezen een schadeclaim tegen de Amerikaanse dochters Rexall en GNC van het voedingsmiddelen- en vitamineconcern. Numico verwacht geen grote schadepost, maar het aandeel sloot toch lager. Volgens een handelaar van de Amsterdamse beurs is de stemming rond Numico op dit moment ronduit negatief. "Dan is dit alleen een douw naar beneden."

'Financials' onder druk

In de min stonden verder vooral financiële fondsen als Aegon (min 4,1 procent), ING (min 3,4 procent) en Fortis (min 2,9 procent). Nagenoeg alle 'financials' in Europa stonden onder druk door een aantal negatieve ontwikkelingen. Zo had Morgan Stanley de verzekeringssector een afwaardering gegeven. Ook de op twee na grootste verzekeraar van Europa, Zurich Financial, kwam met slecht nieuws. Het concern zou op het punt staan een grote aandelenemissie te doen om de slechte resultaten op de financiële markten op te vangen. Zurich Financial verloor 11 procent van zijn beurswaarde.

Schade MidKap beperkt

De MidKap-index hield de schade redelijk beperkt. De index voor middelgrote fondsen zakte 2,72 punten, 0,7 procent naar 364,59 punten. IHC Caland verloor 1,2 procent naar 50,65 euro. De toeleverancier van de baggersector kwam met de halfjaarcijfers en kondigde aan de scheepswerf Van der Giessen-De Noord te reorganiseren.

Londen doet het relatief goed

Van de overige beurzen in Europa deed Londen het nog relatief goed. De FTSE-index daalde 1,1 procent. Vodafone was een van de opvallende dalers nadat de Financial Times had bericht over een miljardenbod van het telecomconcern op de telefoniedochter van het Franse mediaconcern Vivendi Universal. Vodafone nam vorige week al het internetportaal Vizzavi van Vivendi over.

De belangrijkste beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren meer dan 2 procent. De Parijse CAC-index sloot 2,8 procent lager. Eenzelfde verlies stond in Frankfurt voor de DAX-index op de borden.

De euro wist bij gebrek aan Amerikaanse handel te stijgen. De munteenheid steeg van 0,9805 afgelopen vrijdag naar 0,9850 dollar. In pond sterling steeg de euro van 0,6335 naar 0,6355 pond.