BERLIJN - Een Duitse rechter heeft een staking van machinisten bij de nationale spoorwegonderneming Deutsche Bahn, die voor donderdag gepland stond, verboden. Dat meldde een woordvoerder van de rechtbank in Nürnberg woensdag.

De staking zou ook voor Nederland vervelende gevolgen hebben gehad.

De rechtbank wees op de ernstige schade die de staking de economie zou berokkenen. De machinisten hadden eerst het goederenvervoer willen stilleggen en later ook mogelijk het vervoer van passagiers.

Het verbod van de rechtbank duurt voorlopig tot 30 september. De machinistenvakbond GDL gaat in beroep tegen de beslissing.

Loonsverhoging

De leden van GDL stemden maandag in grote meerderheid in met de staking. GDL eist een loonsverhoging van 31 procent voor zijn leden. Deutsche Bahn bereikte eerder met twee andere en grotere vakbonden een akkoord over een loonsverhoging van 4,5 procent plus een eenmalige uitkering voor al het spoorwegpersoneel. Maar de machinisten willen als aparte beroepsgroep worden gezien.

Zorgen

De Nederlandse Spoorwegen en de verladersorganisatie EVO spraken eerder deze week hun zorgen uit over de gevolgen van de geplande staking voor het personen- en goederenvervoer tussen Nederland en Duitsland.