NIJMEGEN - Een op de vijf leraren op basisscholen (22 procent) overweegt om komend jaar over te stappen naar het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut ITS in Nijmegen in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Die stap wordt mogelijk gemaakt door een regeling van het departement die inhoudt dat scholen in het voortgezet onderwijs 25.000 euro voor een overstappende docent ontvangen.

Die regeling geldt slechts een jaar. Van de onderwijzers zegt 4 procent zeker in het voortgezet onderwijs aan de slag te zullen gaan. Van de ondervraagde docenten zegt 18 procent dat misschien te doen.

Scholing

De premie kan worden besteed aan scholing en begeleiding van de nieuwe leraar. Binnen twee jaar moeten zij de bevoegdheid krijgen om in het voortgezet onderwijs les te geven. Voor de overstap is 5 miljoen euro beschikbaar, zodat niet meer dan 200 leraren van de regeling gebruik kunnen maken.

De overstap van docenten zou een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het lerarentekort. In het basisonderwijs is volgens het ministerie momenteel geen tekort. In het voortgezet onderwijs zal dat tekort oplopen.

Als de economie tot 2010 sterk aantrekt, zal het tekort 5 procent van het totaal aantal banen bedragen.