UTRECHT - De bankverzekeraar Fortis heeft maandag tijdens een aandeelhoudersvergadering in Utrecht het groene licht gekregen voor de overname van delen van ABN Amro.

Een ruime meerderheid van de aandeelhouders ging akkoord en stemde tevens in met de uitgifte van een groot aantal nieuwe aandelen. Eerder op de dag had Fortis in een afzonderlijke aandeelhoudersvergadering in Brussel al toestemming gekregen.

Was daar al sprake van een overweldigende meerderheid stemmen voor, in Utrecht bleken de aandeelhouders nog gunstiger gestemd over de plannen. Liefst 96 procent ging akkoord met de overname.

Historisch besluit

Maurice Lippens, voorzitter van de raad van commissarissen van Fortis, sprak na afloop van een 'historisch besluit' door de aandeelhouders. Fortis mag van zijn achterban maximaal 13 miljard euro ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat stelt de bankverzekeraar in staat om een poging te doen grote delen van ABN Amro in te lijven.

Bankengroep

Fortis maakt deel uit van een bankengroep met Royal Bank of Scotland en Banco Santander. De drie willen ABN Amro kopen en opdelen. Santander heeft al toestemming voor de overname van zijn aandeelhouders, Royal Bank of Scotland vraagt donderdag om de zegen van de achterban.