UTRECHT - In Utrecht is maandagmiddag het tweede gedeelte van de aandeelhoudersvergadering van Fortis begonnen. Het Fortis-bestuur is vol vertrouwen dat de aandeelhouders akkoord gaan met de voorgenomen overname van ABN Amro, nadat de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar eerder op de dag in Brussel al het groene licht had gekregen.

"Het was niet op het nippertje in Brussel. Daar kregen we massaal een positieve stem. Hier in Utrecht kunnen we wel verwachten dat we meer stemmen horen van aandeelhouders die het niet eens zijn met de overname", aldus Maurice Lippens, voorzitter van de raad van commissarissen van Fortis bij aanvang van de vergadering in Utrecht.

Omarmd

In Brussel werd de overname van ABN Amro en de daarbij behorende uitgifte van nieuwe aandelen massaal omarmd. Meer dan 94 procent van de aanwezige aandeelhouders ging er in de Belgische hoofdstad mee akkoord.

In Utrecht is 39,33 procent van alle aandeelhouders vertegenwoordigd, al dan niet via volmacht.

Kritisch

Aandeelhouders stelden in de Domstad wat kritische vragen aan het bestuur.

Peter Paul de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), wilde graag weten of Fortis toestemming denkt te krijgen voor de overname van ABN Amro van de toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB).

Garanties

Jean-Paul Votron, bestuursvoorzitter van Fortis, zei intensief met dit soort instanties te spreken. "We zijn ervan overtuigd dat we aan hun eisen voldoen. Maar omdat zij uiteindeijk de beslissing nemen, kunnen wij geen garanties geven."

Een vertegenwoordiger van de pensioenfondsen ABP en PPGM vroeg zich af of er geen botsing van culturen zal ontstaan na een overname van ABN Amro door Fortis.

Votron wees die suggestie af: "We hebben veel bedrijfsovernames gedaan, waardoor veel verschillende culturen samenkwamen. Maar dat hebben we altijd tot een goed einde gebracht."