UTRECHT - Vakantiekrachten werken te veel en te lang. Een derde van de jongeren onder de 16 jaar doet zwaar werk waaraan risico's zijn verbonden, zoals, zagen en zwaar tillen, of waarbij zij kans lopen op blootstelling aan gevaarlijke stoffen of hitte.

Dit blijkt uit cijfers van de vakantiewerktest van CNV Jongeren. Ruim 7500 vakantiekrachten hebben de test op www.vakantiebaantje.com ingevuld.

Bijna een kwart van de jongeren van 13 en 14 jaar werkt langer dan acht uur per dag en dat mag niet, aldus de bond. Gemiddeld werken alle vakantiekrachten te veel.

Risico's

Zorgelijk noemt de jongerenbond het dat vakantiewerkers soms zwaar werk doen waaraan risico's zijn verbonden. "In een kwekerij of bij het plukken van fruit, kunnen zij bijvoorbeeld in aanraking komen met gewasbestrijdingsmiddelen."

De jongeren worden slecht voorgelicht over hun rechten en plichten. Slechts de helft ontvangt een contract of een loonstrookje, zo blijkt uit de test. De vakantiewerkers zijn ook minder te spreken over de sfeer op het werk.

Onvoldoende

Over het algemeen doen bedrijven het minder goed dan vorig jaar. Het gemiddelde zit nu onder een voldoende. "Dat is voor het eerst in de zes jaar dat de test bestaat", aldus Klaas Pieter Derks, voorzitter van CNV Jongeren.

Volgende week presenteert de bond de beste vakantiewerkgever van het jaar.