HILVERSUM - De overname van mediabedrijf Endemol door het Italiaanse Mediaset van oud-premier Silvio Berlusconi en de investeringsmaatschappij Cyrte van John de Mol is bijna rond.

Sinds vrijdag is het grootste gedeelte van de aandelen die op de beurs staan genoteerd in handen van de twee. Dat lieten Mediaset en Cyrte maandag weten.

Edam Acquisition, het samenwerkingsverband van Mediaset, Cyrte en zakenbank Goldman Sachs, nam eerder al 75 procent van de aandelen over van het Spaanse Telefónica over voor 2,6 miljard euro. Daarna volgde een bod van 24,55 euro per aandeel op het resterende belang. Edam beschikt nu over een belang van 99,54 procent in de televisieproducent. Met de totale overname is in totaal ruim 3 miljard euro gemoeid.

Beursnotering

Telefónica kocht het productiebedrijf in 2000 voor 5,5 miljard euro van John De Mol en Joop van den Ende en schrapte de beursnotering. In 2005 werd 25 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. Na afronding van de deal wordt Endemol weer van de beurs gehaald.