AMSTERDAM - De PvdA denkt dat de plannen die minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na de zomer aankondigt voor de kilometerheffing, tot mislukken zijn gedoemd. PvdA-Kamerlid Lia Roefs zegt in het AD te weten welke twee alternatieven Eurlings bekend gaat maken. Die vindt de partij te mager.

"Eurlings studeert op een kilometerheffing alleen voor vrachtwagens, of op een heffing voor iedereen, maar dan op snelwegen", zegt Roefs. "Beide plannen zijn veel te mager en willen wij absoluut niet." De PvdA noemt een heffing specifiek voor trucks 'een ordinaire belastingmaatregel'. "De files verminderen daardoor niet, want trucks moeten toch de weg wel op, kilometerheffing of niet."

Ook een kilometerheffing op alleen snelwegen helpt niet, denkt de partij. "De Nederlandse automobilist is niet gek en gaat dan van sluiproutes gebruikmaken."

Randstad

De sociaaldemocraten vinden het een beter plan in de gehele Randstad een heffing in te voeren. "Of laat automobilisten op een fileknelpunt eerst vrijwillig een kilometerheffing betalen." Bestuurders die dat doen moet wel financieel tegemoet worden gekomen omdat zij ook nog gewoon wegenbelasting en aanschafbelasting betalen, schrijft de krant.

De ChristenUnie zegt in het dagblad dat de heffing beter in het hele land kan worden ingevoerd, in plaats van alleen in de Randstad. De coalitiepartij denkt dat het anders 'veel te ingewikkeld' wordt. Het CDA denkt dat het niet meer lukt de kilomterheffing voor 2012 in te voeren. De VVD zei vrijdag zich tegen de heffing te keren.