AMSTERDAM - De Britse bank Barclays heeft een formeel bod uitgebracht op ABN Amro. Dat liet de bank maandag weten met een advertentie in verschillende landelijke dagbladen. Barclays biedt, zoals eerder aangekondigd, 13,15 euro in contanten en 2,13 aandelen Barclays per aandeel ABN Amro.

Uit het zogenoemde biedingsbericht blijkt dat Barclays het bod gestand doet als minstens 80 procent van de aandelen is aangemeld. Aandeelhouders kunnen hun stukken aanmelden vanaf dinsdag 7 augustus tot en met 4 oktober om 15.00 uur.

Het totale bod komt neer op ongeveer 65 miljard euro. Het bod van Barclays is nog altijd lager dan het rivaliserende bod van het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. De drie bieden 71,1 miljard euro, waarvan 93 procent in contanten.

Fortis vraagt zijn aandeelhouders maandag op vergaderingen in Brussel en Utrecht instemming met de overname van ABN Amro en de uitgifte van nieuwe aandelen om de deal te financieren.

Alternatieve financieringsplannen

Het Financieele Dagblad meldde maandagmorgen dat de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar alternatieve financieringsplannen achter de hand heeft voor de overname van ABN Amro als aandeelhouders niet instemmen met de voorgestelde emissie. Fortis zou denken aan de plaatsing van aandelen bij een bevriende belegger en het verkopen van bedrijfsonderdelen.

De zakenkrant baseert zich op betrouwbare bronnen rondom de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.