BRUSSEL/UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis vraagt zijn aandeelhouders maandag toestemming voor de overname van delen van ABN Amro. In twee afzonderlijke vergaderingen, eerst in Brussel en later in Utrecht, moet meer dan driekwart van de aanwezige aandeelhouders het groene licht geven.

Er wordt met spanning uitgekeken naar de vergaderingen, omdat de aandeelhouders de plannen van de directie kunnen maken of breken. Fortis wil het Nederlandse kantorennetwerk van ABN Amro inlijven, evenals de onderdelen vermogensbeheer en asset management (beheer van effectenportefeuilles).

Fortis stelt dat de overname op termijn goed is voor de portemonnee van aandeelhouders. Maar die moeten dan wel eerst voor lief nemen dat de overname gepaard gaat met de uitgifte van een grote hoeveelheid nieuwe aandelen. Hierdoor worden stukken van de bestaande aandeelhouders minder waard.

Barclays

Fortis vormt samen met Royal Bank of Scotland en Santander het consortium dat ABN Amro wil kopen en opdelen. Het consortium strijdt met het Britse Barclays om de overname van de grootste bank van Nederland.

De vergadering in Brussel begint om 9.15 uur, die in Utrecht om 15.00 uur.