BRUSSEL - Fortis en ABN Amro-topman Rijkman Groenink zijn het eens geworden over de vermeende uitspraken van de bestuursvoorzitter. Dat meldde het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander zondag.

"Het consortium accepteert de verzekering van ABN Amro dat meneer Groenink verkeerd geciteerd is over het geven van advies aan de aandeelhouders van Fortis. In feite heeft hij dat niet gedaan", aldus het bankenconsortium.

De bestuursvoorzitter zou aandeelhouders van Fortis aangespoord hebben tegen een overname van ABN Amro te stemmen, zo had Het Financieel Dagblad opgetekend. Bovendien zou hij gezegd hebben dat Fortis te veel betaalt voor ABN Amro.

Monstermissie

Maandag stemmen de aandeelhouders van Fortis onder meer over een monsteremissie van de bank. De bank wil hiermee ongeveer 13 miljard euro ophalen om de overname te kunnen financieren. Fortis belegt twee afzonderlijke vergadering, eerst in Brussel en dan in Utrecht. Bij beide heeft Fortis een goedkeuring nodig van minstens driekwart van het aandelenkapitaal dat aanwezig is.

Ook de aandeelhouders van RBS moeten hun goedkeuring nog geven. Zij stemmen vrijdag 10 augustus over de plannen van het consortium. Santander heeft de goedkeuring van zijn aandeelhouders al op zak.

Het bankentrio biedt ruim 71 miljard euro voor de overname van ABN Amro, waarvan 93 procent in contanten. De rest wordt uitgekeerd in aandelen RBS. Fortis neemt 24 miljard euro voor zijn rekening. De banken willen hun bod gestand doen als er minstens 80 procent van de aandelen is aangemeld. De biedingsperiode loopt 5 oktober af.