AMSTERDAM - De Britse bank Barclays zet het bod op de bank ABN Amro officeel in gang. Vanaf dinsdag kunnen aandeelhouders hun stukken aanbieden. De bank doet het bod gestand als tenminste 80 procent van de aandelen is aangemeld.

Dat bleek uit stukken die Barclays vrijdag heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De stukken bevestigen de hoogte van het bod van Barclays. In totaal is het bod tegen de huidige koers van ABN Amro 65,3 miljard euro waard, waarvan 38 procent in contanten. De biedingsperiode loopt tot 4 oktober.

Barclays neemt het in de strijd om ABN Amro op tegen het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander. Het trio is bereid 72 miljard euro neer te leggen, waarvan 93 procent in contanten. De rest wordt betaald in aandelen RBS.

De biedingsperiode van het bankentrio loopt van 23 juli tot 5 oktober. Ook het consortium heeft een grens van 80 procent vastgesteld. Het slagen van het bod hangt af van aandeelhouders van RBS en Fortis, die nog toestemming moeten geven voor de plannen. De aandeelhouders van Santander hebben hun goedkeuring al gegeven.

Bij Fortis is het extra spannend. De bank vraagt de aandeelhouders om een monsteremissie van maximaal 13 miljard euro om de overname te kunnen financieren. De vergadering hierover is maandag. Minstens 75 procent van de aandeelhouders moet akkoord gaan.