AMSTERDAM - De Postbank kampt al een week met een achterstand in de verwerking van acceptgiro's en overschrijvingen. "We doen momenteel twee tot drie dagen over de verwerking van de over- en bijschrijvingen, terwijl dat normaal binnen een dag is gebeurd", aldus een woordvoerster van de Postbank zaterdag.

Volgens de zegsvrouw is de achterstand te wijten aan de ingebruikname van nieuwe apparatuur, die de acceptgiro's en overschrijfkaarten geheel automatisch verwerkt. "Het begint al bij het openen van de enveloppen. Blijkbaar moet het systeem wat scherper worden afgesteld."

Bovendien komen volgens de woordvoerster tegelijk extreem veel betalingsopdrachten binnen. Doorgaans krijgt de Postbank 350.000 tot 400.000 opdrachten binnen. De afgelopen dagen waren dat er bijna een half miljoen. "Als je je daarbij bedenkt dat we een capaciteit hebben om er dagelijks circa 500.000 te behandelen, hebben we dus ook nauwelijks ruimte om de achterstanden in te halen."

Extra menskracht

De Postbank heeft het oude verwerkingssysteem van de acceptgiro's en overschrijvingskaarten in loop van de week naast het nieuwe laten meedraaien. Ook heeft de bank deze week extra menskracht ingezet en wordt dit weekeinde doorgewerkt.

Hoe groot de achterstand momenteel is, kan de zegsvrouw niet zeggen. Volgens de laatste telling op vrijdagmiddag lagen er nog betalingsopdrachten van vier werkdagen, dat betekent 1,4 miljoen tot 2 miljoen stuks.