PEKING - De Chinese regering heeft meer dan vierhonderd bedrijven op een zwarte lijst gezet omdat ze exportwetgeving hebben overtreden. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua zaterdag gemeld.

De maatregel volgt op een serie schandalen met voedsel, medicijnen en andere producten.

Fisher-Price

Het Amerikaanse speelgoedbedrijf Fisher-Price moest deze week 1,5 miljoen stuks in China geproduceerd speelgoed uit de handel nemen omdat de verf mogelijk te veel lood bevat.

De fabrikant had zich niet aan de regels gehouden, aldus het concern. Kleine hoeveelheden speelgoed, waaronder Sesamstraat-speeltjes, zijn ook in Nederland verkocht.

Schandalen

De schandalen begonnen dit voorjaar toen in de Verenigde Staten huisdieren stierven die uit China geïmporteerd diervoer hadden gegeten.

Sindsdien bleek er ook gif te zitten in onder meer tandpasta en vis. In het Midden-Amerikaanse Panama zouden patiënten zijn overleden door chemicaliën die in Chinese hoestdrank zaten.

Corruptie

Sindsdien probeert China zijn bezoedelde imago op te vijzelen. Toevallig of niet werd juist vorige maand de directeur van de keuringsdienst van waren geëxecuteerd wegens corruptie.