AMSTERDAM - De chippas zal langzaam verdwijnen. In meerdere steden is het binnenkort mogelijk om met de pinpas te betalen bij parkeerautomaten waardoor de chipknip nutteloos wordt.

Als de chippas niet meer nodig is bij het parkeren is het gedaan met de pas, omdat de chipknip verder alleen in bedrijfskantines en voor snoepautomaten wordt gebruikt, stelt het Platform Detailhandel in het AD.

Pinparkeren

Twee van de drie fabrikanten die de markt van parkeerautomaten in handen hebben verwachten dat Nederland snel overstapt op pinparkeren, weet het dagblad.

Schiedam plaatste onlangs de eerste acht en Amsterdam en Utrecht voeren ze volgend jaar ook in. Rotterdam onderzoekt de mogelijkheden.

Verdwijnen

Currence, het bedrijf dat achter de chippas zit sluit zich daar in de krant bij aan en verwacht dat het betaalmiddel verdwijnt.

"Nieuwe technologie heeft pinnen goedkoop gemaakt, waardoor klanten ook kleine bedragen kunnen afrekenen met hun pinpas."

Onpopulair

Volgens een woordvoerder van Vialis, dat parkeerautomaten levert, is de rol van de chipknip uitgespeeld.

"Alle onderzoeken wijzen uit dat deze niet populair is." De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten te zijn gestopt met het promoten van de chippas.

Chippen blijft met 165 miljoen transacties ver achter bij pinnen, met 1,45 miljard. Wel werd er in 2006 twaalf procent meer gechipt dan een jaar eerder.