BRUSSEL - De Duitse regering wil btw gaan heffen op de prijs van een vliegticket. Daarbij zou het niet alleen moeten gaan om vluchten die vertrekken vanaf of aankomen op een Duitse luchthaven. Ook internationale vluchten die over het Duitse luchtruim gaan, zouden in aanmerking moeten komen voor een btw-heffing.

Momenteel zijn vliegreizen in principe vrijgesteld van btw. Wel zijn er diverse luchthavenbelastingen. Duitsland, dat het voorstel vrijdag lanceerde op een vergadering van EU-ministers van Financiën, wil hierover overeenstemming bereiken met de andere Europese lidstaten. Duitsland hoopt hierdoor iets te doen aan de extra belasting voor het milieu door het sterk toegenomen vliegverkeer van de laatste decennia.

Staatssecretaris Van Eijck (Financiën) staat sympathiek tegenover het idee, "maar dan alleen als we het binnen de hele Europese Unie doen, met alle lidstaten". Van Eijck erkent dat btw-heffing op vliegtickets een milieu-effect kan hebben. Een Europees akkoord hierover ligt echter niet voor de hand. De prijs van een vliegreis zou tot 25 procent kunnen stijgen, afhankelijk van het btw-tarief per EU-lidstaat.