AMSTERDAM - Fortis is boos over vermeende uitspraken van ABN Amro-topman Rijkman Groenink.

De bestuursvoorzitter zou hebben gezegd dat aandeelhouders van Fortis tegen een overname van ABN Amro moeten stemmen.

Rechtszaak

De uitspraak van Groenink werd opgetekend door Het Financieele Dagblad, in de marge van een rechtszaak op donderdag. De topman zou tevens hebben gezegd dat Fortis te veel betaalt voor ABN Amro.

Fortis is ontstemd over de houding van Groenink. "Dit is zeer ongepast. Het is verre van neutraal om een stemadvies te geven over iets dat bij ons op de agenda staat", zei een woordvoerster vrijdag.

Geciteerd

Een zegsman van ABN Amro liet weten dat Groenink door de krant verkeerd is geciteerd. "Hij heeft geen stemadvies gegeven", aldus de woordvoerder.

Of ABN Amro een rectificatie gaat eisen bij Het Financieele Dagblad liet hij in het midden.

Opmerkelijk

De uitspraken van Groenink zijn des te opmerkelijker, omdat ABN Amro sinds kort officieel geen voorkeur meer heeft voor een bod van Barclays danwel van het bankentrio waarvan Fortis deel uitmaakt.

Eerder nog sprak de bank een openlijke voorkeur uit voor het bod van de Britten.

Verbazing

Een ander lid van het consortium, Royal Bank of Scotland, sprak ook zijn verbazing uit over de woorden van Groenink. "We waren licht verbijsterd", zei topman Fred Goodwin.

Maandag moeten de aandeelhouders van Fortis bepalen of ze akkoord gaan met de overname van delen van ABN Amro. Daarmee is een flinke emissie gemoeid.