AMSTERDAM - Acht van de tien huiseigenaren vinden dat starters op de woningmarkt zouden moeten profiteren van een eventuele beperking van de aftrek op de hypotheekrente voor de hoogste inkomens.

Dat laat onderzoek zien in opdracht van hypotheekbemiddelaar De Hypotheker naar maatregelen waarmee het nieuwe kabinet mogelijk komt. PvdA'er Bos lanceerde eind vorig jaar het plan om voor inkomens boven de 48.000 euro de aftrek te beperken tot een tarief van 42 procent in plaats van de huidige 52 procent. Het geld dat daardoor vrijkomt, wil Bos gebruiken om de stap naar een eigen huis voor mensen met een laag inkomen mogelijk te maken.

Het plan kreeg veel weerstand zoals elk idee over een dergelijke belastingmaatregel bedolven wordt onder kritiek. Ook nu zijn huiseigenaren niet plotseling voor. Ongeveer de helft is voor, de andere helft tegen. Maar als het toch zover mocht komen, stuur het geld dan richting starters, menen zij.

Het verlagen van de overdrachtsbelasting, nu 6 procent van de aankoopsom, vinden huiseigenaren een betere manier om starters een kans te geven. Ruim 50 procent pleit daarvoor. Overigens verwacht ook maar de helft dat een nieuw kabinet daarwerkelijk maatregelen neemt op dit gebied.

De Hypotheker heeft het onderzoek uit laten voeren door Interview-NSS.