AMSTERDAM - Bederfelijke producten worden in de supermarkten niet altijd goed gekoeld. Bij zes procent van de onderzochte koelkasten en diepvrieskisten is de temperatuur hoger dan de Warenwet voorschrijft. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Volgens de belangenorganisatie heeft supermarkt Jumbo zijn zaakjes het best op orde. Voorverpakte producten liggen daar zelden te warm. Ook de C1000 blijkt goed te koelen.

Het slechtst scoren de vestigingen van de Natuurwinkel, Lidl en Plus. Bij de Natuurwinkels is 13 procent van de onderzochte koelschappen te warm, bij Lidl 12 procent en ook bij Plus (8 procent) kan het stukken beter.

Kwaliteit

Volgens de Consumentenbond zijn producten die goed gekoeld worden langer houdbaar en beter van kwaliteit. Wanneer vis, vlees of kaas bij een te hoge temperatuur wordt bewaard gaat de smaak achteruit en kan het product nog voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum bederven.

De Consumentenbond bezocht voor het onderzoek bijna 200 filialen van tien bekende supermarktketens. De belangenorganisatie vindt dat Plus, Lidl en de Natuurwinkels actie moeten ondernemen.