UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen roepen het eigen personeel op niet meer in de spits met de trein te reizen. "Ook NS'ers kunnen hun steentje bijdragen aan een betere punctualiteit door bijvoorbeeld niet van 7.30 uur tot 8.30 uur met de trein te reizen", zo valt vrijdag te lezen in het personeelsblad De Koppeling.

"Minder in- en uitstappers in de spits hebben een gunstig effect op de punctualiteit." Bovendien kan volgens de NS op deze manier aan zoveel mogelijk reizigers een zitplaats geboden worden.

Hoofdkantoor

Volgens een woordvoerder van de NS is de oproep vooral gericht aan het personeel op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Daar werken zo'n 2000 mensen. "Door het aanpassen van werktijden is het in veel gevallen mogelijk de spits te vermijden, door iets vroeger of later te beginnen", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Ook de privé-omstandigheden moeten dit natuurlijk toelaten."

Daarnaast kunnen volgens het spoorbedrijf ook vergaderingen waar NS'ers uit het hele land op afkomen, mogelijk buiten de spitstijden worden gehouden.

'Alle kleine beetjes helpen'

De woordvoerder erkent dat van de maatregel geen wonderen mogen worden verwacht. "Maar alle kleine beetjes helpen." De NS benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het personeel in de toekomst de auto naar het werk pakt. Al het personeel van de NS kan beschikken over een NS-kaart tegen een gereduceerd tarief, het gaat om 22.000 mensen.

Punctualiteit

De aankomstpunctualiteit van de treinen bereikte vorige week een absoluut dieptepunt. Slechts 68,6 procent van de treinen arriveerde op tijd, dat wil zeggen met een vertraging van minder dan drie minuten. Ruim 31 procent van de treinen overschreed deze limiet. De doelstelling voor dit jaar is dat 80 procent van de treinen op tijd rijdt. Overigens krijgt de NS dit jaar nog geen boete van de overheid als die norm niet wordt gehaald.

De punctualiteit werd nadelig beïnvloed door een treinbotsing bij Amsterdam, stroom- en seinstoringen en een blikseminslag.