BAARN - Nederlanders laten hun vakantiegedrag steeds minder beïnvloeden door de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Hierdoor zit de reisbranche weer in de lift. Om de toenemende vraag aan te kunnen, gaat het personeel van Travel Unie Nederland (TUI) vanaf maandag ook weer voltijds werken.

"Boekingen beginnen weer aan te trekken", zo maakte bestuursvoorzitter L. Frankenhuis van TUI vrijdag bekend tijdens de presentatie van de zomergidsen. De noodmaatregel van werktijdverkorting om de negatieve gevolgen van 11 september op te vangen, is dan ook niet meer nodig. Sterker nog: "Onze medewerkers moeten voor de volle 100 procent klaarstaan om achterstand in te lopen."

De grootste reisorganisatie van Nederland, met onder meer merken als Holland International en Arke Reizen, had na de aanslagen in de VS als een van de eerste bedrijven in de reisbranche werktijdverkorting aangevraagd. Bijna alle 2400 medewerkers van TUI hebben hierdoor zes weken lang iets minder dan de helft van de tijd thuis gezeten met een WW-uitkering.

De gevolgen van de aanslagen blijven volgens Frankenhuis voorlopig nog voelbaar. "In de winterboekingen zaten we de afgelopen vier weken weer op het niveau van vorig jaar. Maar we kijken nog wel tegen een achterstand aan, die we in september en oktober hebben opgelopen."

Vooral op het gebied van vliegvakanties was er sprake van een teruggang in activiteiten van 12 tot 14 procent. "In de omzet komt dit neer op een achterstand van ongeveer 16 procent."

Begin volgend jaar verwacht de bestuursvoorzitter een inhaalslag. "Zodra consumenten gewend zijn aan de euro, denken we dat ze weer vakantieplannen gaan maken." Volgens Frankenhuis zal op dat moment een schaarste kunnen ontstaan, omdat reisorganisaties nu nog behoudend zijn bij het inkopen van hun producten. "Dat geldt ook voor TUI. Wij verwachten dan ook dat er in 2002 veel minder aanbiedingen zijn dan het afgelopen jaar."