UTRECHT - De koepelorganisatie voor de VVV-kantoren in Nederland gaat op de schop. Tijdens een ledenvergadering van de Algemene Nederlandse Vereniging van VVV's (ANVV) in de Utrechtse Jaarbeurs hebben de toeristische voorlichtingsbureaus vrijdag besloten zichzelf op te heffen en een doorstart te maken.

De bedoeling is dat de vereniging wordt omgezet in een stichting, die de naam VVV Nederland gaat dragen. Met de komst van de nieuwe organisatie worden de kwaliteitseisen aangescherpt. Dat houdt onder meer in dat de stichting straks makkelijker dan nu ertoe kan overgaan het VVV-bord bij een vestiging van de gevel te halen als deze onder de maat presteert.

Momenteel dreigen ongeveer tien van 280 VVV-kantoren te moeten sluiten omdat ze in financiële problemen zijn geraakt. "Vaak is dit te wijten aan een gebrekkige professionele organisatie. Dat komt voort uit de historie, want het VVV-werk is begonnen als vrijwilligerswerk", verklaart R. ter Heide, voorzitter van de vereniging VVV-directeuren Nederland.