AMSTERDAM - De Amerikaanse president Bush heeft de beurzen in Europa flink onder druk gezet. Bush herhaalde donderdagavond dat hij Irak desnoods zonder steun van de Verenigde Naties aanvalt. De Europese graadmeters reageerden negatief op de uitspraken en kleurden stuk voor stuk rood. De lijst met dalers werd aangevoerd door de AEX-index in Amsterdam.

'AEX-index nu snel naar 220 punten' (video)

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

"Het moment waarop de oorlog in Irak begint, komt steeds dichterbij", aldus een beurshandelaar. "Dat is nog steeds de grootste demper op de beurskoersen. Daarbij hebben we in Nederland met Ahold ons eigen financiële schandaal gekregen. Dat zorgt ervoor dat de beurs in Amsterdam sneller daalt dan de andere indices."

De toonaangevende AEX stond noteerde rond het middaguur 6,58 punten (2,7 procent) lager op 240,31. De index flirt nu met de steungrens van 240 punten. Als de graadmeter daar doorheen zakt, ligt de volgende bodem op 226 punten, aldus de beursvloer.

De drie hoofdfondsen die donderdag jaarcijfers publiceerden, schaarden zich wederom tussen de grote dalers. Voedingsbedrijf Numico verloor 20 cent op 4,88 euro. De aankondiging voorbeurs dat er een begin is gemaakt met de verkoop van vitaminetak GNC mocht niet baten. Ook de financiële waarden Aegon en Van der Moolen incasseerden weer forse tikken. Ze leverden respectievelijk 6,6 en ,8 procent in.

De chipbedrijven ASMI en ASML leden onder een omzetwaarschuwing van Intel. ASML ging 1,3 procent omlaag en ASMI verloor zelfs meer dan 5 procent. Grote chipproducenten als Infineon Technologies en STMicroelectronics moesten op de beurzen in Frankfurt en Parijs veel inleveren.

Philips

Elektronicaconcern Philips kon niet profiteren van de meevallende kwartaalverwachtingen bij zijn chippartner TSMC in Taiwan. Het aandeel moest 44 cent terug op 13,71 euro. KPN werd wel beloond. Beleggers bezorgden het telecomconcern een koerswinst van cent tot 5,81 euro na de verkoop van Business Radio Solutions.

Bij de middelgrote fondsen ging Draka onderuit. De kabelproducent maakte bekend dat de winst over 2002 vrijwel geheel verdampt is en verloor 8,7 procent op 4,75 euro. De MidKap-index stond aan het einde van de ochtend 1,2 procent lager op 239,53.

Van de grote beurzen in Europa daalde de CAC-index in Paris het hardst (1,2 procent). Vivendi Universal behoorde in Parijs tot de grootste verliezers met een koersdaling van 5,3 procent. Het mediaconcern maakte donderdagavond een historisch verlies bekend. De FTSE-index in Londen stond rond het middaguur 1 procent lager en de DAX-index in Frankfurt noteerde toen een verlies van 0,4 procent.

Euro

In de valutahandel bereikte de euro een niveau van 1,1030 dollar tegen 1,0985 de dag ervoor. De munteenheid is populairder dan de dollar, wat vooral wordt veroorzaakt door de angst dat een oorlog de economische groei in de Verenigde Staten geen goed zal doen. In ponden sterling ging de euro van 0,6850 donderdagmiddag naar 0,6865 pond.