AMSTERDAM - Achter de toename van import van tweedehands auto's gaat een aanzienlijke belastingfraude schuil, schrijft De Telegraaf. De exacte omvang van de zaak is volgens de krant nog onduidelijk.

Zo'n vierduizend taxatierapporten zouden zijn vervalst. Daardoor is de waarde van de geïmporteerde voertuigen tienduizenden euro's lager uitgevallen. Per voertuig zou enkele duizenden euro's te weinig belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) zijn afgedragen.

Het aantal auto's dat door Nederlanders over de grens is gekocht is vorig jaar met de helft gestegen, bleek drie weken geleden al uit de jaarcijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Vooral het aantal tweedehands auto's dat in het buitenland is gekocht, is toegenomen.

Vorig jaar werden ruim 68 duizend buitenlandse occasions ingevoerd, tegenover ruim 46 duizend in 2005. De meeste voertuigen komen uit Duitsland. Nederland is het enige Europese land waar een auto geen toelatingskeuring hoeft te ondergaan.

Mercedes

Het gaat met name om Mercedessen, BMW's, Audi's, Porsche's en de duurdere Volkswagens, schrijft het ochtendblad. Een groot deel van de voertuigen zou Nederland zijn binnengekomen via de douane en het RDW-station in Nieuwegein. Sinds 1 februari is de Europese wetgeving voor de import van gebruikte voertuigen gewijzigd.

De waarde van een in het buitenland gekochte occasion wordt niet langer bepaald door een tabel van de douane, maar wordt vastgesteld aan de hand van een taxatierapport. Met die taxatierapporten zou volop worden gesjoemeld.

Brancheorganisatie Rai heeft het ministerie van Financiën volgens De Telegraaf onlangs om maatregelen gevraagd.