AMSTERDAM - Een deel van de omstreden bezuinigingsplannen bij busbedrijf Veolia in Midden- en West-Brabant zijn anders dan het bedrijf stelt, in strijd met de cao.

Hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam schrijft dat in een advies dat hij heeft opgesteld op verzoek van de provincie Noord-Brabant.

Het busbedrijf had met de ondernemingsraad onder meer afgesproken dat de op- afstaptijden, de afrekentijden, loop- en afhandeltijden, aankomst- en vertrektijden op nul minuten werden vastgesteld. Volgens de cao gaat het om betaalde werktijd. Tenzij de genoemde werkzaamheden ook echt geen tijd kosten is dat in strijd met de arbeidsovereenkomst, beargumenteert de hoogleraar.

Protest

Begin juli legden buschauffeurs in Midden- en West-Brabant het werk dagenlang neer als protest tegen de bezuinigingen. Die zouden voor hen neerkomen op zeker een half uur extra werk per dag zonder een structurele loonsverbetering.

De acties werden opgeschort nadat vakbond FNV Bondgenoten werd erkend als partner in nieuw overleg dat al de hele maand gaande is.

Loze ruimte

Veolia blijft bij haar interpretatie dat alle bezuinigingen passen binnen de cao, volhardde regiomanager Willy Lauwereijsen woensdag. Ze kan zich iets voorstellen bij de uitleg van Verhulp maar zegt dat er nog andere loze ruimte in de dienstroosters zit die de onbetaalde tijd compenseert.

Standpunt

De provincie neemt geen standpunt in over het advies. Het is aangevraagd als hulp voor de partijen bij de voortdurende gesprekken, legde een woordvoerder uit.