DEN HAAG - Ooglaserkliniek Eye Center Europe heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag een rectificatie geëist van een onderzoek door de Consumentenbond.

De bond concludeerde begin juli dat de vestigingen van de kliniek in Nijmegen, Rotterdam en bij Schiphol niet veilig waren voor patiënten.

Dat kwam volgens de Consumentenbond omdat de laserbehandelingen werden uitgevoerd door een Turkse arts die niet in Nederland staat geregistreerd. Bij fouten kan de arts niet voor de tuchtrechter worden gedaagd.

Toezicht

Volgens Eye Center Europe deugt het onderzoek van de Consumentenbond van geen kanten. Daarbij is de Turkse arts een van de besten ter wereld, en werkt hij in Nederland onder toezicht van een Nederlandse erkende oogarts, aldus de kliniek.

Door de negatieve publiciteit rond het onderoek gaat het volgens de advocaat nu heel slecht met het bedrijf. Eye Center Europe eist een rectificatie in alle Nederlandse kranten die paginagroot moet zijn.

Verkeerde been

De Consumentenbond heeft de Nederlandse burger op het verkeerde been gezet, betoogde de advocaat van het bedrijf. Het onderzoek was volgens hem niet representatief.

Uiteindelijk is maar bij negen mensen intensief doorgevraagd over hun ervaringen met de oogklinieken. Bij het vooronderzoek waren 31 personen betrokken. Dit terwijl het bedrijf vele duizenden laserbehandelingen per jaar uitvoert, en er nog nooit klachten zijn geweest over de behandeling.

Registreren

De Turkse arts behoort volgens mr. Koets tot de top van de wereld. Een man van dergelijk "statuur" vond het volgens de advocaat niet nodig om zich in Nederland nog eens te laten registreren. Voor zover dat volgens hem nodig was. Immers: hij werkte onder supervisie van een oogarts die in Nederland wel staat ingeschreven.

De advocaat van de Consumentenbond betwijfelt of dat mogelijk is. De andere oogarts werkte ook nog in een andere kliniek. Eye Center Europe heeft bovendien vrijwillig meegewerkt aan het onderzoek van de bond. Kennelijk had het bedrijf toen nog geen problemen met de representativiteit en opzet van het onderzoek, aldus de advocaat.

De rechter doet 15 augustus uitspraak.