LONDEN - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft boetes ter waarde van 400 miljoen euro gekregen wegens illegale prijsafspraken.

Woensdagochtend werd bekend dat de Britse toezichthouder Office of Fair Trading (OFT) de maatschappij een boete oplegt van 121,5 miljoen pond (180 miljoen euro). Later op de dag maakte de Amerikaanse Justitie bekend dat het ook een boete oplegt aan BA, ter waarde van 300 miljoen dollar (219 miljoen euro).

De Amerikaanse autoriteiten legden ook branchgenoot Korean Air Lines een boete van 300 miljoen dollar op. Het zijn de eerste boetes die volgen uit een onderzoek naar de sector.

Brandstoftoeslagen

Volgens OFT heeft British Airways ontoelaatbare afspraken gemaakt met Virgin Atlantic over brandstoftoeslagen op tickets voor intercontinentale vluchten in de periode tussen 2004 en 2006. Daardoor liepen de toeslagen, bedoeld ter compensatie van de gestegen olieprijs, in die jaren op van 5 pond tot 60 pond per ticket.

De boete voor British Airways is de hoogste die OFT ooit heeft uitgedeeld voor oneerlijke concurrentie. Virgin Atlantic heeft zich eveneens schuldig gemaakt aan kartelvorming, maar krijgt geen straf omdat het bedrijf volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek.