AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat ervan uit dat aandeelhouders van Fortis akkoord gaan met de overnameplannen van delen van ABN Amro. Dat liet VEB-voorman Peter Paul de Vries maandag weten. De beleggersclub zal geen stemadvies uitbrengen aan aandeelhouders van Fortis.

Volgende week maandag zet Fortis op speciaal belegde aandeelhoudersvergaderingen zijn plannen uiteen. De achterban moet ervan worden overtuigd dat de overname van delen van ABN Amro op de lange termijn goed is voor hun portemonnee. Op de korte termijn zullen ze een monsteremissie moeten slikken die de overname van ABN Amro mogelijk maakt.

Plannen

"De kans dat Fortis zijn plannen erdoor krijgt, is groot. Ik schat deze in op ruim 80 procent", aldus De Vries. De VEB-directeur verwacht niet dat de plannen worden afgeschoten door hedgdefondsen. Zij zouden dat willen doen om de koers van Fortis omhoog te jagen om zo snelle winsten te pakken.

De Vries: "Terwijl bij ABN Amro 40 tot 50 procent van alle aandelen in handen is van hedgefondsen, ligt dat percentage bij Fortis veel lager. Fortis heeft met veel van zijn aandeelhouders, waarvan de belangrijkste in België zitten, al gesproken. Bij aandeelhoudersvergaderingen van Fortis heb ik wel vaker de indruk dat alles van tevoren is dichtgetimmerd."

Overnameplan

Tijdens de vergaderingen in Brussel en Utrecht zal VEB de directie van Fortis vragen om uit te leggen waarom aandeelhouders van de bankverzekeraar akkoord moeten gaan met het overnameplan. "Want er zitten toch risico's aan", aldus De Vries. Maar omdat de uitkomst van de stemming bij Fortis van belang is voor aandeelhouders in ABN Amro, zal de VEB zich onthouden van een advies.

De VEB is tevreden met de opstelling van de directie van ABN Amro ten aanzien van de biedingen door enerzijds het consortium en anderzijds Barclays. ABN Amro beveelt niet langer het bod van Barclays aan, omdat de bieding van het trio hoger is.

Kans

Nu de kans dat het consortium de strijd wint toeneemt, begint het bestuur van ABN Amro zichzelf wat in te dekken, denkt De Vries. "Ze moeten straks toch met een opgeheven hoofd de arena kunnen verlaten." De Vries acht de kans klein dat er zich nog een nieuwe bieder voor ABN Amro meldt. Ook verwacht hij niet dat de overname van ABN Amro geblokkeerd wordt door minister Wouter Bos van Financiën.