AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa durfden donderdagochtend niet duidelijk richting te kiezen. Na een uur handelen was het aarzelende enthousiasme over het hogere slot op Wall Street vrijwel verdwenen. De graadmeters in Londen en Frankfurt stonden nog nipt in de plus. De overige beurzen kleurden langzaam rood.

Beursstemming (video): Aegon en Numico drukken AEX.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Dividend Aegon 2003 flink omlaag.
Verder: Van der Moolen verrast met aanscherping winstalarm, Numico-cijfers vallen mee, wel sombere prognose.

Op het Damrak werden de grootste koersdalingen genoteerd. De beeldbepalende AEX-index noteerde een verlies van 1,62 punten (0,6 procent) op 251,98. Drie hoofdfondsen - Aegon, Numico en Van der Moolen - die voorbeurs jaarcijfers presenteerden, bungelden onderaan de index.

Grootste daler was effectenhuis Van der Moolen, dat aangaf minder winst te hebben geboekt in januari en februari van dit jaar. Het aandeel moest 15,1 procent terug op 10 euro. Ook Aegon en Numico leverden fors in, respectievelijk 54 en 32 eurocent.

Supermarktconcern Ahold behoorde tot de toppers in de graadmeter. De Franse concurrent Carrefour meldde woensdag serieuze belangstelling te hebben in onderdelen van Ahold. Het aandeel pakte cent op 3,24 euro.

Midkap

Ook bij de middelgrote fondsen was de stemming in lichte mineur. Grootste daler in de MidKap-index was Amstelland dat 2 procent verloor en 3,92 euro noteerde.

In de Europese valutahandel noteerde de euro een koers van ,0955 dollar tegen 1,0975 woensdagmiddag. In ponden sterling ging de munteenheid van 0,6860 naar 0,6830 pond.